دستگاههای پروژکتور در سالهای اخیر به یکی از ملزومات کلاسهای درس، سالنهای سمینار، سینماها و … تبدیل شدهاند. اما محبوبیت این محصولات به همینجا ختم نشد و امروزه، انواع ویدیو پروژکتور ها در اندازهها و مختلف، راه خود را به منازل باز کردهاند و برای تماشای فیلم و سریال و انجام بازیهای کامپیوتری، مورد استفاده قرار میگیرند.
گستردگی و تنوع ویدئو پروژکتورها به حدی زیاد است که بدون داشتن اطلاعات کافی، انتخاب یک مدل مناسب و متناسب با نیازهای ما، تقریبا غیرممکن است. بنابراین به عنوان یک موضوع بسیار مهم، حتما باید یک راهنمای خرید مناسب در اختیار داشته باشید تا بتوانید از انتخاب یک پروژکتور با کیفیت، مطمئن شوید.
در این مقاله از بلاگ ایده آل گستر قصد داریم به بررسی انواع ویدیو پروژکتور و ویژگیها و قابلیتهای مختلف هر کدام از آنها بپردازیم. اگر به تازگی هوای داشتن یک پروژکتور به سرتان زده است، حتما تا پایان با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
ویدیو پروژکتور چیست و چگونه کار میکند؟
یکی از سرگرمیها ما در دوران کودکی، بازی سایهها بود (یادش بخیر!) در این بازی سعی میکردیم با حرکات دست، شکلهای معنیداری را در ابعاد بزرگ، روی دیوار به وجود بیاوریم. این بازی در عین سادگی، به نوعی زیربنای طراحی و ساخت ویدئو پروژکتور بود!
ویدیو پروژکتور میتواند یک تصویر کوچک را در ابعاد بزرگ، روی صفحه خالی (پرده نمایش، دیوار سفید و حتی وایت برد) نمایش دهد تا افراد بیشتری بتوانند یک فیلم یا سریال تلویزیونی و همچنین یک بازی ویدیویی را با شکوه کامل و جزئیات بیشتر، مشاهده کنند.
این دستگاه، از بخشهای زیر تشکیل شده است:
- لنز
- لامپ
- کانکتور (HDMI، USB و …)
- پاور یا منبع تغذیه
- بلندگو (برای پخش صدا)
- پنل کنترل
- کنترل
- کانکتور LAN
انواع ویدیو پروژکتور
در یک تقسیمبندی کلی، میتوان ویدیو پروژکتورها را به 4 دسته اصلی زیر بخشبندی کرد:
- ویدیو پروژکتورهای DLP
- ویدیو پروژکترهای LCD
- ویدیو پروژکتورهای LCoS
- ویدیو پروژکتورهای LED
این مدلها چه از نظر امکانات و قابلیتها، چه به لحاظ فناوری به کار رفته در ساخت و چه حتی از حیث قیمت، تفاوتهای زیادی با همدیگر دارند. بنابراین در هنگام خرید، باید به نیازهای خود و همچنین بودجهای که برای این کار کنار گذاشتهاید، توجه کافی داشته باشید.
در ادامه، این 4 مدل را به صورت کاملا تخصصی و همراه با مزایا و معایبشان، بررسی خواهیم کرد.
ویدیو پروژکتور DLP
DLP مخفف عبارت “Digital Light Processing Projector” است. این پروژکتور، از آینههای کوچکی که نور را به سمت صفحه منعکس میکنند، استفاده میکند. یک چرخه رنگ فیزیکی هم در ساخت این مدل به کار رفته که برای تولید رنگهای مختلف، به طور مداوم در حال چرخش است. ویدئو پروژکتورهای DLP میتوانند یک تراشهای یا سه تراشهای باشند.
پروژکتور DLP شامل تراشهای است که از میلیونها آینه میکروسکوپی تشکیل شده است که هر یک از آنها، قابلیت تنظیم مستقل را دارند. این آینهها یا به سمت نور حرکت میکنند (برای تولید پیکسلهای روشن) یا از آن دور میشوند. (برای تولید پیکسلهای تیره) برای ایجاد تصاویر رنگی، چرخه رنگی، مدام در حال چرخیدن است.
مزایای پروژکتورهای DLP
- تصاویر رنگی شفاف با کنتراست رنگی بالا
- تصاویر رنگی واضح به دلیل فاصله بسیار کم پیکسلها (کمتر از 1 میکرون)
- حداقل از دست دادن نور و حداکثر خروجی نور
- رنگهای تیره عمیقتر در مقایسه با سایر مدلهای ویدیو پروژکتور
معایب ویدیو پروژکتور DLP
- اثر رنگین کمان
- تعداد محدود پیکسلها
- روشنایی کمتر نسبت به سایر مدلهای پروژکتور
- چشمکهای کوتاه که در سراسر صفحه ایجاد میشوند.
کاربردهای پروژکتور DLP
ویدیو پروژکتورهای DLP برای اهداف زیر، در سازمانها، مدارس، خانهها و … مورد استفاده قرار میگیرند:
- برای برگزاری سخنرانی و کنفرانسهای تجاری
- برای تماشای فیلم، بازیهای کامپیوتری و … در منازل
- مورد استفاده در مراکز فرماندهی و کنترل توسط شرکتهای مخابراتی و خدماتی
- در کلاسها و هتلها برای سخنرانی و رویدادهای راه اندازی
ویدیو پروژکتور LCD
LCD که مخفف عبارت “Liquid Crystal Display” است، یکی از دیگر از انواع ویدیو پروژکتور محسوب میشود. این دستگاهها از همان فناوری صفحه نمایش کریستال مایع استفاده میکنند که در مانیتورها و تلویزیونها نیز به کار میرود. ویدئو پروژکتور LCD با استفاده از چندین مرحله پیچیده، تصاویر را روی پرده نمایش میدهد.
این پروژکتورها دارای سه پنل LCD هستند که با استفاده از سه رنگ اصلی (قرمز، آبی و سبز) تصاویر را تولید میکنند. هر سه رنگ به صورت همزمان پیشبینی شدهاند تا تصاویر کاملا رنگی، روی پرده دیده شوند.
پروژکتورهای LCD از سه صفحه نمایش کریستال مایع استفاده میکنند که در آنها، تصویر در چند مرحله ایجاد میشود. یک منبع نوری، پرتویی از نور سفید را منتشر میکند که به سه آینه منتقل میشود. این آینهها به شکل خاصی طراحی شدهاند و تنها طول موجهای خاصی از نور را منعکس میکنند.
مزایای ویدیو پروژکتور LCD
- نور باکیفیتتری را در مقایسه با سایر مدلهای پروژکتور تولید میکنند.
- ایجاد تصاویر روشنتر در مقایسه با سایر مدلها
- تولید تصاویر واضح و متمرکز
معایب پروژکتورهای LCD
- ایجاد تصاویری با پیکسلهای پر شده
- وزن زیاد و جابهجایی دشوار
- تولید پیکسلهای مرده با افزایش عمر مصرفی
- هزینه تعمیر و نگهداری بالا
کاربردهای ویدیو پروژکتور LCD
این دستگاهها به صورت گسترده و برای موارد زیر، مورد استفاده قرار میگیرند:
- مدارس و کلاسهای آموزشی
- سمینارها
- سینماهای خانگی
- نمایشگاههای تجاری
ویدیو پروژکتور LED
این پروژکتورها از لامپهای LED برای تولید نور استفاده میکنند. چراغهای LED برای تولید نور، از فرایندی به نام الکترولومینسانس استفاده میکنند. در لامپ منبع، الکتریسیته از مواد نیمه هادی که لامپها از آن تشکیل شدهاند میگذرد و این موضوع باعث میشود تا انواع خاصی از انرژی، از آنها عبور کند.
هنگامی که یک انرژی الکتریکی از طریق ماده عبور میکند، الکترونهایی را که بیش از حد بزرگ هستند، برای عبور از بین میروند. آنها کوچک شده و پروتونهایی که ذرات تشکیل دهنده نور هستند را آزاد میکنند. به این ترتیب، ویدیو پروژکتور LED در نهایت با تولید نور، تصویر را روی صفحه، نمایش میدهد.
ترکیب LEDهای رنگی باعث میشود نور سفید، بهتر از اکثر لامپهای سنتی باشد. به همین دلیل است که پروژکتورهای LED نسبت به سایر پروژکتورها، توانایی بهتری در تولید طیف گستردهای از رنگها دارند.
مزایای ویدیو پروژکتور LED
- توانایی تولید نورهای رنگی بدون استفاده از فیلترهای رنگی
- وزن کم و جابهجایی آسان
- راهاندازی بسیار سریع
- طول عمر بالای لامپ
- هزینه تعمیر و نگهداری پایین
معایب پروژکتورهای LED
- قیمت بالا
- نیاز به دمای مطلوب برای بهبود کارایی
- آلودگی نور آبی
کاربردهای ویدیو پروژکتور LED
ویدیو پروژکتورهای LED از نظر کاربردی، شباهت زیادی به مدلهای DLP و LCD دارند:
- کلاسهای درس
- اتاقهای خوابگاه
- سینماهای خانگی
- اتاقهای کنفرانس
ویدیو پروژکتور LCoS
یکی دیگر از انواع ویدیو پروژکتور مدل LCos است که مخفف “Liquid Crystal on Silicon” محسوب میشود. این مدل را میتوان ترکیبی از مدلهای LCD و DLP دانست؛ زیرا برای تولید تصویر به صورت همزمان از پنلهای LCD و آینهها استفاده میکند. پروژکتورهای LCoS از سه تراشه LCOS برای تعدیل نور در کانالهای قرمز، سبز و آبی استفاده میکنند.
مزایای ویدیو پروژکتور LCoS
- وضوح بالا
- تصویر طبیعیی و شبیه به واقعیت
- عدم خستگی چشم و سردرد
معایب پروژکتورهای LCoS
- کنتراست پایین
- واکنش منفی به نور محیط
- عمر محدود لامپ
- گران بودن قطعات
کاربردهای ویدیو پروژکتور LCoS
- سیستمهای مشاهده نزدیک به چشم
- میکرو پروژکتورها
- پروژکتورهای هولوگرافی
کلام آخر
آشنایی با انواع ویدیو پروژکتور میتواند به شما در انتخاب و خرید مدل متناسب با نیازهایتان کمک کند. به همین دلیل و در این مقاله، ضمن معرفی مدلهای مختلف این دستگاهها، شما عزیزان را با ویژگیها، مزایا، معایب و کاربردهای هر کدام از آنها آشنا کردیم.
نوآوران دیتا عرضه کننده خدمات و تجهیزات سانترال در ایران