مانیتورینگ شبکه

مانیتورینگ شبکه

مانیتورینگ یکی از مهمترین فعالیت‌های حساس یک تیم فناوری اطلاعات در یک سازمان محسوب می‌شود که به کمک آن می‌توانند باعث بالا رفتن کارایی سرویس‌ها و کارکنان، صرفه‌جویی در هزینه‌های سازمان و اطمینان خاطر مدیران گردند.

از این رو تیم فناوری اطلاعات نوآوران دیتا بر آن شد تا با ارائه بهترین و مناسب‌ترین متدهای مانیتورینگ باعث بالا رفتن کارایی سرویس‌ها و کارکنان شما، صرفه‌جویی در هزینه‌های سازمان و اطمینان خاطر مدیران شود.

وظیفه اصلی مانیتورینگ رصد کردن انواع ترافیک‌هایی بوده که در میان دستگاه‌های موجود در شبکه جاری است به طوری که این سیستم می‌تواند بررسی کند که آیا یک دستگاه در شبکه شما کارایی مناسبی دارد یا خیر. اعلام هشدار، تشخیص مشکلات و پیش‌بینی وقایع از وظایف اصلی مانیتورینگ شبکه در سطح کسب‌وکارها به شمار می‌رود. هنگام بروز مشکلات شبکه‌ای یا هنگامی که به‌طور کلی خطایی وجود داشته باشد هشدارها به کار گرفته می‌شوند. به‌صورت کلی شما می‌توانید با داشتن یک سیستم مانیتورینگ قوی در سازمان خود از تمامی اتفاقاتی که در شبکه رخ می‌دهد چه از لحاظ نرم‌افزاری و چه از لحاظ سخت‌افزاری آگاه شوید.

اهمیت Network Monitoring در چیست؟

برخی افراد فکر می‌کنند چون شبکه آن‌ها در حال کار است و فعلاً مشکلی در آن وجود ندارد بنابراین نیازی هم به راه‌اندازی سیستم مانیتورینگ شبکه نیست. اعتقاد این افراد بر این است که چرا باوجود یک شرایط قابل اعتماد برای شبکه با راه‌اندازی سیستم مانیتورینگ دردسرهای مدیریتی شبکه را بیشتر کنیم و باعث Overload کاری شویم؟

اما مهم‌ترین دلیلی که شما را وادار می‌کند تا یک سیستم مانیتورینگ جامع در شبکه داشته باشید، اطمینان از دسترسی‌پذیری یا Availability سیستم‌ها و سخت‌افزارهای شبکه می‌باشد که باعث بالا رفتن کارایی شبکه شما خواهد شد. از همه مهم‌تر امروزه NMS(Network Monitoring System) مهم‌ترین وسیله قابل استناد برای آینده‌نگری شبکه شما است که با نگاه کردن به سیستم‌های مانیتورینگ، کمبودها و نقاط ضعف شبکه را شناسایی نموده و با استفاده از آن می‌توانید در نقشه رشد شبکه خود همه موارد لازم را لحاظ کنید.

سیستم‌های مانیتورینگ با جمع‌آوری اطلاعات و آزمایش کردن آن‌ها از طریق کابل‌ها، سرورها، سوئیچ‌ها، روترها و … به شما گزارشاتی می‌دهند. به عنوان نمونه: سلامت شبکه شما در چه وضعیتی قرار دارد. شما چه کارهایی می‌توانید انجام دهید تا شبکه بیمار نشود.

پنج عملکرد اصلی سیستم‌های مانیتورینگ شبکه

یکی از وجوه مهم مانیتورینگ شبکه این است که باید کنشگر (proactive) باشد، نه واکنشگر (reactive) ؛ یعنی فعالانه در جستجوی مشکلات و تنگناهای احتمالی شبکه باشد؛ نه این‌که منتظر بماند تا مشکلی پیش آید و بعد بخواهد آن را شناسایی کند. با این رویکرد می‌توان مشکلات را در همان مرحله اول شناسایی کرد. مانیتورینگ کنشگرانه می‌تواند از قطعی یا معیوب شدن شبکه جلوگیری کند.

سیستم‌های مانیتورینگ شبکه می‌توانند از انواع و اقسام تجهیزات نرم‌افزاری و سخت‌افزاری که به‌صورت Appliance یا نرم‌افزار نصب می‌شوند پشتیبانی کنند. سیستم مانیتورینگ فقط به مانیتورینگ یک نوع شبکه اکتفا نمی‌کند بلکه تقریباً تمام انواع شبکه‌هایی که می‌شناسید را می‌تواند مانیتور کند. همچنین برای یک سیستم جامع مانیتورینگ تفاوتی در نوع شبکه وجود ندارد خواه شبکه شما کابلی باشد یا wifi ، شبکه شما یک LAN باشد یا WAN…

شما می‌توانید گوشی‌های هوشمند، سرورهای فیزیکی، سوئیچ‌ها، روترها، فایروال‌ها، Access Point ها، لینک‌های رادیویی، انواع و اقسام تجهیزات سخت افزاری مورد استفاده در شبکه را در کنار سیستم‌ عامل‌های ویندوز، لینوکس،Mac و … مانیتور کنید.

مهم‌ترین تصمیمی که در خصوص سیستم‌های مانیتورینگ در شبکه باید اتخاذ شود این است که چه چیزی باید مانیتور شود؟ شما باید مطمئن شوید که همه سرویس‌های حساس شما کاملاً مانیتور می‌شوند و بهترین گزینه معمولاً برای پیاده‌سازی طرح مانیتورینگ شبکه، نقشه شبکه است. شما در نقشه شبکه انواع و اقسام شبکه‌ها، دستگاه‌ها و بسترهای ارتباطی که در مجموعه شما وجود دارند را با درک کامل اندازه آن در اختیار دارید و می‌دانید چه چیزی باید مانیتور شود.