لدر کابل یا نردبان کابل، نوعی نگهدارنده برای محافظت از کابلها هنگام جابهجایی در ارتفاعات ناهموار است. این لدر انواع مختلفی دارد و بیشتر برای کنترل و عبور قدرت استفاده میشود.
لدر کابل یا نردبان کابل (Cable Ladder) نوعی سازه از جنسهای مختلف است که برای عبور سیمها و کابلها در ساختمان یا کارخانهها استفاده میشود. از این نردبان برای انتقال قدرت در مسیرهای مختلف استفاده شده و به همین خاطر قابلنصب در مسیرهای افقی، عمودی و زاویهدار است.
استفاده از لدر کابل به کاهش دمای سیم و افزایش سرعت کابلکشی در تاسیسات برقی ساختمان کمک میکند. درواقع نحوه طراحی و ساخت نردبان کابل بسیار ساده است. زیرا شامل دو ریل کناری و پلههای نگهدارنده میشود که این پلهها به ریل جوش خوردند.
لدر کابلها معمولاً از جنس ورق گالوانیزه، استیل، فولاد و آلومینیوم هستند و در شکلها و اندازههای مختلفی ساخته میشوند. از مهمترین ویژگیهای نردبان کابل میتوان به موارد مهم زیر اشاره کرد:
لدر کابلها معمولاً از جنس ورق گالوانیزه، استیل، فولاد و آلومینیوم هستند و در شکلها و اندازههای مختلفی ساخته میشوند. از مهمترین ویژگیهای نردبان کابل میتوان به موارد مهم زیر اشاره کرد:
بیان کردیم که نردبان کابل امکان تحمل وزن بالایی را داشته و برای نگهداری کابلهای سنگین در دهانههای عریض استفاده میشود. به همین خاطر هم در اندازههای مختلفی مانند شاخههای سهمتری و ششمتری ساخته میشود. از آن طرف گفتیم که از نردبان کابل برای انتقال و کنترل قدرت استفاده میشود، حالا در شرایطی که سیمهای برق بهخاطر عبور جریان زیاد برق حرارت بالایی داشته و خیلی داغ میشوند، لدر کابل برای انتقال این جریان انرژی استفاده میشود تا دمای سیم را کاهش داده و همچنین باعث نظم تعداد زیاد سیم استفاده شده در اسکلت ساختمان شود.
از دیگر کاربردهای لدر کابل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
بعد از آشنایی با موارد استفاده نردبان کابل، این سوال مطرح است که نحوه نصب نردبان کابل چگونه است؟ در نصب لدر کابل یادتان باشد که کابلها نباید از روی هم عبور کنند مگر اینکه در موقعیت ورود و خروج کابل به نردبان باشد، در ضمن باید احتیاط شود که کابل هیچ تماسی با ریلهای کناری نداشته باشد.
اگر قرار است از نردبان بهصورت عمومی استفاده شود، نحوه نصب کابلها یک در میان به پلهها است و در شرایط افقی باید کابلها دو تا در میان به پلهها بسته شده و در فاصله ۵/۱ متری مهار شود. در ضمن فاصله از زمین، پیادهرو و پلهها هم بیش از دو متر است.
نکته مهم دیگر در نصب نردبان کابل این است که اگر از چند ردیف نردبان افقی روی هم استفاده شد، فاصله نباید از ۴۰ سانتیمتر کمتر باشد و دیواره کناری ریل هنگام نصب بریده نشود.
استفاده از نگهدارنده برای تقویت ریل، نصب ریلهای یک ردیفه با فاصله یک سانتیمتری هم از دیگر نکاتی است که هنگام نصب لدر کابل باید به آن توجه کرد.
لدر کابلها معمولاً یا از ورق گالوانیزه، استیل، فولاد و یا آلومینیوم هستند. در همین راستا انواع لدر یا نردبان کابل به شرح زیر هستند:
این نردبانها با پیچ و مهره یا با جوش به هم متصل شده و ارتفاع و اندازههای مختلفی هم دارند.
اگر بخواهیم این سه مدل را باهم مقایسه کنیم، باید ورق گالوانیزه سرد را بسیار سست و ضعیف بدانیم که ضخامت زیادی نداشته و در برابر خراشیدگی و رطوبت، مقاومت چندانی از خودش نشان نمیدهد. ورق گالوانیزه گرم برخلاف مدل قبلی بسیار مقاوم است و روکش بسیار ضخیمی دارد که در برابر تغییرات شدید دما، رطوبت و بارندگی و حتی خراشیدگی بسیار مقاوم است.
سومین مدل یعنی مدل رنگی از جنس فلز است و از رنگ برای محافظت از ورق در برابر خراش و رطوبت استفاده میشود. همین هم باعث شده مقاومت کمتری در مقایسه با مدل ورق گالوانیزه گرم داشته باشد.
احتمالا تا اینجا متوجه شدید که لدر کابل برای فضای روباز استفاده شده و در مقایسه با تجهیزاتی مانند لولههای فلزی و پیویسی ایمنتر و کاربردیتر است؛ در حالی که سینی کابل برای سیمکشی محیطهای سرپوشیده پیشنهاد میشود. از آنجایی که در لدر کابل در مقایسه با سینی کابل مقاومت بیشتری دارد، به همین خاطر هم برای انتقال انرژی و قدرت استفاده میشود.
تفاوت بعدی در سیستم تهویه و عبور جریان هوا است که لدر کابل تهویه مناسبتری در مقایسه با سینی کابل دارد و چون در نصب آن از صفحه زیرین استفاده نشده، مانع جمع شدن رطوبت یا گرد و غبار در سیمکشی میشود.
از لدر کابل برای انتقال قدرت و ارتباط بخشهای مختلف در تاسیسات استفاده میشود که سروپا کردن و راهاندازیشان در یک فضای کارگاهی نیازمند اتصال قسمتهای مختلف به یکدیگر است. برای اتصال این تجهیزات معمولا ۴ فرم زیر استفاده میشود.
تولید لدر کابل شامل چند مرحله مهم برشکاری، پانچ، خمکاری، جوشکاری قطعات و بازرسی میشود. در مرحله برشکاری ورقهای لدر کابل بریده شود و در فرایندهای آبکاری مقاوم میشوند. این مقاومسازی برای رطوبت، نم، خوردگی، برف و باران و موارد مشابه است.
در مرحله دوم ورقهای مقاوم و بریده شده باید به یکدیگر وصل شوند، پس در آنها سوراخ یا پانچ ایجاد میشود. البته این پانچ کردن با حفظ مقاومت ورقها و با دستگاه CNC ایجاد میشوند تا نوبت به خمکاری برسد. در خمکاری قرار است لبههای تیز با دستگاههای NC از بین برود تا خمها بهصورت چهار طرفه و شش طرفه بر روی ورقه های فولادی ایجاد شوند.
بعد از خمکاری نوبت به جوشکاری میرسد که برای بهبود اتصالات و از طریق گاز CO2 براساس ضخامت قطعات انجام میشود. در مرحله آخر هم باید تمامی لدرها بازرسی شده و در ۴ مرحله برای استفاده و فروش تاییدیه بگیرد. این تاییدیهها برای مواد اولیه استفاده شده در ساخت لدر کابل، بازرسی مراحل تولید، بازرسی بعد آبکاری و بازرسی نهایی است.
لدر کابل ویژگیهای مختلف و کاربردهای متنوعی دارد که در بخشی از مقاله به آن اشاره کردیم اما در این قسمت و بهصورت کلی، مهمترین ویژگیهای لدر کابل را میتوان در لیست زیر خلاصه کرد:
فروش انواع لدر زیمنسی و NEC تماس با 02128426