امروزه استفاده از فیبر نوری سینگل مود و مالتی مود، به صورت گسترده در زیر ساخت های ارتباطی رواج پیدا کرده است. با این وجود هنوز هم برخی از کاربران برای درک تفاوت سینگل مود و مالتی مود فیبر نوری ممکن است با سردرگمی های زیادی روبرو شوند.
بررسی تفاوت سینگل مود و مالتی مود در فیبر نوری
در این بخش قصد داریم به جوانب متعددی از تفاوت سینگل مود و مالتی مود اشاره کنیم. سینگل مود در فیبر نوری اشاره به این مطلب دارد که فیبر در یک زمان مشخص صرفا می تواند یک نوع حالت نور انتشار داده و منتقل کند. اما مالتی مود در فیبر نوری قادر به انتشار و منتقل کردن چندین حالت نور در یک زمان مشخص است.
البته لازم است اشاره کنیم که مهم ترین تفاوت این دو مربوط به موارد زیر است که در ادامه به هریک خواهیم پرداخت:
- قطر هسته فیبر
- طول موج و منبع نور آن
- پهنای باند فیبر، رنگ پوشش آن
- مسافت فیبر نوری
- هزینه
تفاوت قطر هسته سینگل مود و مالتی مود فیبر نوری
یکی از اصلی ترین موارد تفاوت سینگل مود و مالتی مود فیبر نوری مربوط به هسته فیبر نوری است. به این ترتیب باید اشاره کنیم که هسته فیبر نوری سینگل مود کوچکتر از هسته مالتی مود است.
غالبا قطر هسته فیبر نوری سینگل مود 9 میکرومتر بوده، در حالی که قطر هسته فیبر نوری مالتی مود به 50 تا 62.5 میکرومتر نیز می رسد. قطر هسته فیبر نوری مالتی مود قابلیت جمع آوری نور بیشتری دارد و اتصالات ساده تر شده اند. اما به طور کلی قطر روکش فیبر نوری سینگل مود و مالتی مود 125 میکرومتر است.
علاوه بر این، لازم است اشاره کنیم که میرایی فیبر نوری مالتی مود در مقایسه با فیبر نوری سینگل مود بیشتر است. چرا که از هسته بزرگ تری برخوردار است و نوری که از کابل ها عبور می کند، در مسیرهای مستقیم نبوده و بارها انعکاس پیدا می کند. همین مسئله باعث افزایش و به حداکثر رسیدن میرایی نوری می شود.
طول موج و منبع نور کابل های فیبر نوری
دیگر مورد تفاوت سینگل مود و مالتی مود مربوط به طول موج و منبع نور است. فیبر نوری مالتی مود هسته بزرگ تری دارد. برای همین از منابع دیودهای ساطع کننده نور و لیزر تابش سطحی با ویسل، در طول موج های 850 و 1300 نانومتر استفاده می کند. از سوی دیگر منبعی که برای فیبر نوری سینگل مود مورد استفاده قرار می گیرد، لیزر و لیزر دیودی با طول موج 1310 و 1550 نانومتر است.

پهنای باند فیبر نوری
پهنای باندی که برای فیبر مالتی مود استفاده می شود، به واسطه نور آن محدود شده و حداکثر 28000 مگاهرتز در کیلومتر است. در حالی که در فیبر سینگل مود، پهنای باند از نظر تئوری نامحدود بوده و نور تنها در یک زمان معین می تواند عبور کند.
رنگ پوشش سینگل مود و مالتی مود
مورد دیگری که در تفاوت سینگل مود و مالتی مود در فیبر نوری مطرح می شود، رنگ پوشش یا همان غلاف کابل است. در واقع شما می توانید با توجه به رنگ پوشش کابل به نوع آن پی ببرید. با توجه به استانداردی که معرفی شده، برای کاربرد های غیرنظامی، از کابل سینگل مود زرد رنگ و فیبر مالتی مود نارنجی یا آبی استفاده می شود.
مسافت فیبر نوری
دیگر تمایز سینگل مود و مالتی مود فیبر نوری به مسافت آن مربوط می شود. با توجه به مشخصات این دو کابل، دریافتیم که برای مسافت های طولانی، فیبر نوری سینگل مود انتخاب بهتری بوده و با محدودیت های کمتری در پشتیبانی روبرو است. در حالی که برای استفاده در مسافت های کوتاه، انتخاب فیبر نوری مالتی مود پیشنهاد می شود.
هزینه فیبر نوری
هزینه فیبر نوری دیگر تفاوت کابل سینگل مود و مالتی مود است. هزینه ها با توجه به قیمت ماژول، هزینه کلی سیستم و هزینه نصب، با یکدیگر متفاوت هستند. به این ترتیب قیمت های ماژول مالتی مود در مقایسه با سینگل مود بسیار پایین تر است.
همچنین هزینه کلی ایجاد سیستم اتصال برای فیبر نوری سینگل مود، نسبت به هزینه سیستم فیبر نوری مالتی مود، حدودا 5 برابر است. هزینه نصب نیز یکی دیگر از موارد تفاوت های آن دو است که در فیبر نوری سینگل مود کمتر از مالتی مود است.
نوآوران دیتا عرضه کننده خدمات و تجهیزات شبکه در ایران