همانطور که می دانید امروزه مراکز داده از اهمیت بسیار بالایی برخوردار هستند، چرا که این مراکز در نقش نگهداری و محافظت از سرورها پدیدار شده اند. واحد تحقیق و توسعه ی کارنو در مقالات گذشته ی خود به اهمیت اتاق سرورها اشاره نموده است و اینک در مقاله ی پیش رو قصد دارد تا در مورد مضرات امواج الکترومغناطیسی، محافظت از این مضرات و شیلدینگ اتاق سرور اطلاعاتی را در اختیار شما عزیزان قرار دهد. اکنون ابتدای مقاله را با موضوع امواج الکترومغناطیس در دنیای امروز و اثرات منفی آن شروع خواهیم کرد.
قبل از اینکه به توضیح شیلدینگ اتاق سرور بپردازیم در ابتدا قصد داریم که در مورد مضراتی که امواج الکترومغناطیسی می توانند به انسان ها و موجودات زنده وارد نمایند محتوایی را به شما خوانندگان ارائه دهیم. همانطور که می دانید در دنیای امروز به علت پیشرفت تکنولوژی و گسترده شدن تجهیزات الکترونیکی، انسان ها به وفور در معرض امواج الکترومغناطیسی قرار میگیرند و ممکن است تعداد زیادی از افراد با مضرات این امواج آشنا نباشند. اکنون به چند مورد از مضراتی که از طریق این امواج می تواند شامل انسان ها شود خواهیم پرداخت.
امواج الکترومغناطیسی و مضرات آن:
این امواج قادر هستند تا از هر جسمی عبور کرده و پس ماندهائی را از خود برجای بگذارند. همچنین این امواج می توانند موجب تغییراتی در بافت های بیولوژی شوند که به طور قطع این تغییرات، پیامدهای منفی را به دنبال خواهند داشت. یکی از آسیب های پرتوهای الکترو مغناطیسی تاثیر گذاری آن در گلبول های سفید بدن انسان است و اگر انسانی در طول زمان در مقابل این امواج قرار بگیرد دچار مشکلاتی از جمله تضعیف سیستم ایمنی بدن خواهد شد. در نتیجه وقتی این امواج مدیریت نشوند و افراد در طول بازده های زمانی زیاد در مقابل این پرتوها قرار بگیرند، دچار بیماری های متعددی همچون سرطان ها ی گوناگون می شوند. حتی امواج الکترومغناطیس به اندازه ای خطرناک هستند که می توانند به راحتی منجر به تغییرات ژنتیکی در جانداران شده و باعث به وجود آمدن اختلالاتی همچون: رشد کم، رشد بیش از حد، عقب ماندگی های ذهنی، جسمی و غیره شوند. در حالت کلی می توان به این موضوع اشاره نمود که اشعه های الکترومغناطیس پیامدهای زیادی را به دنبال دارند و ما در این مقاله سعی نمودیم برای آشنایی شما خوانندگان به چندین نمونه از این پیامدهای منفی بپردازیم. اکنون در زیرعنوان بعدی به این موضوع اشاره می نمائیم که چگونه می توانیم از مضرات این امواج جلوگیری نموده یا آسیب های آن را به حداقل برسانیم؟
روش های مقابله با آسیب های امواج الکترومغناطیسی:
راهکارهای متعددی برای مقابله با آسیب های امواج الکترومغناطیس وجود دارد که در این قسمت به چندین نمونه از این راهکارها اشاره خواهیم کرد:
استفاده از دستگاه هایی که از امواج الکترومغناطیسی جلگیری می نمایند:
خوشبختانه دانشمندان توانسته اند برای کاهش ضررهای ناشی از امواج الکترومغناطیسی، دستگاه هایی را به وجود بیاورند. شما می توانید با توجه به محیطی که در آن قرار دارید و همچنین تعداد افرادی که می خواهید از مضرات امواج الکترومغناطیسی در امان باشند، دستگاه مناسب را سفارش دهید و آن را در محیط مورد نظر قرار داده تا میزان سلامتی افراد افزایش یابد.
عدم استفاده از دستگاه های اضافی:
یکی دیگر از راه کارهایی که با رعایت آن می توان در برابر امواج الکترومغناطیسی در امان ماند، این است که دستگاه های الکترونیکی اضافی را از جریان برق جدا نمائید تا از این طریق ایمنی اتاق سرور و محیط افزایش یابد.
دور نگه داشتن وسایل الکترومغناطیسی:
در این روش شما باید تا حد مقدور وسایل الکترونیکی را از خود دور نگه دارید. به عنوان مثال: افراد کثیری عادت دارند تا در هنگام خواب دستگاه موبایل خود را در بالای سر خود نگهدارند. با گذر زمان امواج تلفن همراه به این دسته از افراد آسیب های فراوانی را وارد خواهد کرد؛ بنابراین بهتر است در زمان خواب گوشی تلفن همراه خود را از مکان استراحتتان دور نمائید.
استفاده کردن درست و بجا از وسایل الکترونیکی:
یکی دیگر از مواردی که می توان با رعایت کردن آن امواج الکترومغناطیس را کاهش داد، استفاده ی آگاهانه و درست از وسایل الکترونیکی می باشد. به این مثال توجه نمائید:
اگر شما از لب تاپ استفاده می نمائید، بهتر است لب تاپ خود را کاملا شارژ نموده و سپس آن را از برق جدا کرده و مورد استفاده قرار دهید؛ زیرا استفاده از لب تاپی که در حال شارژ است می تواند قوی ترین فرکانس را از امواج الکترومغناطیس منتشر نماید.
اکنون تا این قسمت از مقاله می توان به چنین نتیجه ای دست یافت که برای جلوگیری و کاهش خطرات و پیامدهای منفی امواج الکترومغناطیس باید برنامه هایی را همانند شیلدینگ اتاق سرور طرح ریزی نمود. در ادامه با ما همراه باشید تا به شیلدینگ اتاق سرور و میزان اهمیت آن بپردازیم.
امواج الکترومغناطیسی,اهمیت اتاق سرور,سرور,
حفاظت از امواج الکترومغناطیسی و شیلدینگ
همانطور که می دانید اتاق سرورها یا مراکز داده از اهمیت بسیار بالایی برخوردار هستند و به همین خاطر ممکن است از سمت دشمنان مورد حملهی امواج الکترومغناطیسی قرار بگیرند. از همین جهت شیلدینگ راهی است که با استفاده از آن میتوان مراکز داده را در برابر امواج الکترومغناطیسی که قدرت بسیار بالایی دارند، محافظت نمود.
قابل ذکر است که تهدیدات الکترومغناطیسی برای دیتاسنترها می توانند به دوصورت تشعشعی و هدایتی صورت گیرند. یکی از روش هایی که امروزه برای حفاظت تشعشعی اتاق سرور به کار گرفته می شود، ایجاد فارادی است. کاربرد فارادی این است که تشعشعات الکترومغناطیس را کاهش می دهد. اکنون در ادامه به چندین مورد از کاربردهای استفاده از فارادی خواهیم پرداخت.
کاربردهای استفاده از فارادی در دیتاسنترها:
تضعیف میدان های الکتریکی خارجی
محافظت از کابل ها
حفاظت مواد غیر هادی
کاربرد به عنوان صفحه زمین
محافظت از محفظه هایی دارای جنس پلاستیکی
محافظت در زمان تست و اندازه گیری
در ادامه باید به این نکته اشاره نمائیم که یک المان الکتریکی هم بر محیط اطراف خود تاثیر می گذارد (Emission) و هم میزان تاثیرپذیری از محیط اطراف را دارا خواهد بود (Susceptibility) .
نفوذ به شیوه ی هدایتی
یکی دیگر از پیامدهای منفی امواج الکترومغناطیس، نفوذ به شیوه ی هدایتی از طریق کابل ها می باشد. بعد از اینکه لایه های شیلد پیاده سازی شوند؛ یکی از بزرگترین چالش های به وجود آمده، مدیریت و کنترل ورود و خروج سیگنال های ناخواسته از طریق کابل برق های شهر خواهد بود. اکنون در ادامه روش هایی را به شما معرفی می نمائیم که در برابر تهدیدات الکترومغناطیسی در دیتاسنترها کاربردی خواهد بود.
روش هایی برای دفاع از تهدیدات الکترومغناطیسی
یکی از معقولانه ترین کارهایی که می توان برای حفاظت از زیرساخت های دیتاسنترها انجام داد بحث شیلدینگ کردن اتاق سرور می باشد، زیرا در صورت شیلدینگ نبودن اتاق سرور؛ آسیب های زیادی به تجهیزات دیتاسنتر وارد خواهد شد و ضررهای مالی فراوانی را متوجه ی مراکز داده می کند.
اکنون در زیر به چند مورد از روش های کاربردی برای جلوگیری از تشعشعات الکترومغناطیسی اشاره می کنیم و به توضیح هر یک از این روش ها می پردازیم:
شیلد کردن:
شیلد به معنای احاطه کردن و پوشش دادن محفظه ی مدار مورد نظر و همچنین ارتباط دادن آن مدار با زمین از طریق ایجاد یک مسیر کم مقاومت می باشد. شیلد کردن یکی از موثرترین روش هایی است که در دیتاسنتر به کار می رود.
موج بر:
موج بر، یکی از روش هایی می باشد که از تداخل های الکترومغناطیسی جلوگیری می نماید، البته موج بر یکی از روش های قدیمی بوده که در حال حاضر چندان مورد استفاده قرار نمی گیرد.
فیلتر:
فیلتر نیز یکی دیگر از روش هایی است که برای عدم تداخل الکترومغناطیسی از آن استفاده می گردد. در این روش از عناصر پسیو همانند: خازن ها یا سلف ها که دارای توان پایینی هستند استفاده می شود.
فیبر نوری:
فیبرهای نوری در برابر پالس های الکترومغناطیسی از مقاومت بسیار بالایی برخوردار هستند. اما نمی توان از این روش به صورت همیشگی برای محافظت از امواج الکترومغناطیس بهره برد؛ از این جهت که تمامی مدارها قابلیت استفاده از فیبر نوری را ندارند. در نهایت یکی از بهترین راهکارها برای مقابله با امواج الکترومغناطیسی در دیتاسنترها، شیلد کردن است.
برای طراحی و پیاده سازی شیلد باید چه اصولی را مورد بررسی قرار داد؟
این سوال، یکی از سوالاتی می باشد که در ذهن خیلی از افراد مطرح است، اکنون به شما خواهیم گفت که برای طراحی و پیاده سازی شیلد باید چه مواردی را مورد بررسی قرار دهیم. این موارد به ترتیب زیر می باشند:
شیلد کردن محلی یا قفس هادی
شیلد کردن به صورت چن لایه
شیلد کردن کابل ها
محافقظت ازدرب ها
زمین کردن
کلام آخر
در نهایت باید این نکته را در نظر داشته باشید که مراکز داده همانطور که در مقدمه به آن پرداخته شد، به علت اینکه مکانی برای نگهداری از سرورها و داده ها می باشند؛ باید در زمان ساخت از استانداردهای مهمی پیروی کنند. مهندسین در زمان اجرا نباید از رعایت این استانداردها غفلت ورزند. استاندارد سازی دیتاسنتر و اتاق سرور بسیار اهمیت دارد. نوآوران دیتا طراح و مجری استاندارد سازی اتاق سرور در ایران