دلیل نصب رک در یک شبکه، محافظت از تجهیزاتی مثل روتر و سرور و… جهت افزایش کارایی و کیفیت شبکه هست. اما اگر این تجهیزات به درستی داخل رک تعبیه نشن نه تنها به درستی محافظت نمیشن، بلکه ممکنه موجب ایجاد مشکلات بیشتری هم بشن. استاندارد آرایش رک به چیدمان اصولی و دقیق تجهیزات شبکه داخل انواع رک ایستاده و دیواری میپردازه. و اگر به این استاندارد و آرایش رک سرور توجه لازم نشه، ممکنه در آینده موجب ناپایداری رک، آتش سوزی، آسیب به کابلها و تحمل هزینههای مازاد بشه. بنابراین همان قدر که خرید رک ایستاده یا دیواری با کیفیت در راندمان شبکه تاثیرگذاره، نحوه آرایش رک هم بسیار حائز اهمیته. در ادامه نکات طلایی در آموزش آرایش رک شبکه رو مرور میکنیم.
در آموزش آرایش رک سرور، مهمه بدونید که قبل از خرید رک دیواری یا هر نوع رک دیگری، باید اطلاعاتی در مورد استانداردهای رک شبکه و همینطور اندازه رک مناسب برای جا دادن تمام تجهیزات شما کسب کنید. چراکه در صورت انتخاب رک نامناسب، ممکنه تجهیزات داخل رک قرار نگیرن یا با فشارهای زیاد امکان جابجایی هوا داخل تجهیزات از بین رفته و موجب آسیب به کابلها و سایر تجهیزات بشیم.
دیاگرام رک روشی برای حل این مشکله; به این صورت که قبل از هر اقدامی اندازه کامل تجهیزات شبکه مثل روتر و سوئیچ شبکه، تعداد و محل قرارگیری هر کدام در داخل رک با استفاده از نرم افزار به صورت دقیق ترسیم میشه و در واقع نقشه استاندارد آرایش رک شبکه استخراج میشه و بعد بر اساس این دیاگرام نحوه آرایش رک و نوع رک انتخاب میشه. برای ترسیم دیاگرام رک باید پس از مشخص کردن هدف، مقیاس گذاری تجهیزات و ترسیم اندازههای دقیق خود رک و تجهیزات داخل رک انجام میشه. در تصویر زیر نمونهای از رک دیاگرام رو میبینید که یونیتهای لازم برای هرکدام از تجهیزات و محل هر کدام به صورت کامل ترسیم شده. توجه کنید که تخصیص فضا برای کابل شبکه رو هم در ترسیم آرایش رک فراموش نکنید.
قبل از هرگونه اقدامی به آرایش رک شبکه، باید مواردی را مدنظر داشته باشیم که در ادامه مهمترین این موارد را بررسی میکنیم:
منظور از مشخصات فنی رک در نحوه آرایش رک شبکه، انتخاب درست رک و فضای مناسب برای تجهیزات و دیتاسنتر مدنظر ماست. نحوه آرایش رک ایستاده و نحوه آرایش رک دیواری از نظر ابعاد و تجهیزاتی که قراره داخل رک تعبیه بشه ، متفاوته. پس دقت کنید که مشخصات فنی رک، به مواردی مثل برند نامرتبطه. به این معنی که آرایش رک الگونت ایستاده با آرایش رک ایستادهای از برند دیگه تفاوتی نداره و تفاوتها به اندازه و ابعاد و نوع رک مربوط میشه.
یکی دیگر از قوانین آرایش رک شبکه که باید مورد توجه باشه، نوع چیدمان تجهیزات داخل سرور و نحوه کابلکشی هاست. به عنوان مثال یکی از این استاندارد آرایش رک اینه که تجهیزات سنگین در قسمت بالای رک نصب نشن و به پائینترین بخش رک منتقل بشن و یا در ادامه آموزش آرایش رک شبکه، باید بگیم که کابلکشی حرفهای داخل رک سرور فقط با خرید پچ پنل شبکه امکان پذیره چراکه نظم دهی، مسیرسازی و نشانهگذاری کابلها دقیقا وظیفه یک پچ پنله.
ایجاد شرایط مناسب برای تهویه و خنک سازی فضای داخلی رک در نحوه آرایش رک شبکه، بسیار حائز اهمیته و این اهمیت در شرایطی که تعداد تجهیزات و تراکم چیدمان بیشتر باشه، دوچندان میشه، چراکه گرمای زیاد در فضای رک باعث کاهش طول عمر تجهیزات و حتی ایجاد اختلال در عملکرد شبکه میشه. برای اینکار سعی کنید از دربهای توری رک به جای دربهای شیشهای یا فلزی استفاده کنید و همینطور از مدیریت کنندههای کابل به صورت استاندارد کمک بگیرید تا چیدمان نامنظم کابلها مانع گردش هوای بین تجهیزات نشه.
برای آرایش رک شبکه علاوه بر تجهیزات اولیه و اساسی مثل رک و کابلها، تجهیزات دیگری مثل پاور ماژول، سینی رک، لایت پنل و… هم در نحوه آرایش رک تاثیرگذار هستن. به عنوان مثال ابزاری مثل لایت پنل در کاربرد بهتر تجهیزات در فضای داخلی رک به خصوص در فضاهای کم نور بسیار کمک کنندهست. در ادامه مواردی از مهمترین این تجهیزات رو مرور میکنیم:
پچ پنل در واقع قطعهای مستطیل شکل برای نصب تعداد زیادی کابل در داخل رک هست که تعدادی پورت رو به خود داره که تعداد پورتها بر اساس نیاز میتونه متفاوت باشه. پچ پنل علاوه بر اینکه تعداد زیادی کابل رو به رک متصل میکنه، امکان بروز اشتباه رو هم از بین میبره و به دسته کابلها نظم میده تا در صورت بروز مشکل به راحتی قابل دسترسی و عیبیابی باشه.
گفتیم در آرایش رک ایستاده و آرایش رک دیواری نیاز به نظم دهی و مدیریت تعداد زیادی کابل و پچ کورد شبکه داریم که باید مطابق با استاندارد آرایش رک اجرا شود. این کار به کمک ابزاری به نام مدیریت کننده کابل انجام میشود. این ابزار دو مدل مختلف داره که هر کدوم کاربرد و مزایای خاصی داره. در تصویر زیر این دو نوع مدیریت کننده کابل رو همراه با توضیحات لازم مشاهده میکنید.
این مدل بین سوئیچ و پچ پنل قرار میگیره تا با ایجاد نظم لازم، از بروز آسیب برای این دو قطعه جلوگیری بشه. علاوه بر اون با استفاده از مدیریت کننده کابل افقی در آرایش رک، امکان افزودن کابلهای بیشتر و مسیریابی کابلها با سهولت بیشتری فراهم میشه.
این مدل از مدیریت کننده کابل در آرایش رک سرور معمولا برای نظم دادن به کابلهای قطور انتخاب میشن تا ضمن ایجاد استحکام و شرایط ماندگار بیشتر برای کابلها، امکان دسترسی راحتتر به تجهیزات را هم فراهم کنن.
در نحوه آرایش رک سرور، معمولا استفاده از کمربند کابل و نشانهگذاری حجم بالای کابلها مورد بی توجهی قرار میگیره. در صورتی که این کار ضمن نظم دادن به چیدمان تجهیزات و آرایش رک شبکه، موجب مدیریت و عیب یابی بهتر هم میشه. استفاده از نگهدارنده و مدیریت کابل در شبکه در واقع یکی از ارکان اصلی چیدمان تجهیزاته که میتونه از ایجاد بسیاری از هزینههای مازاد جلوگیری کنه. در آموزش آرایش رک شبکه، کمربندهای کابل در رنگبندی مختلف برای نشانهگذاری جزئیتر و در دو جنس پلاستیکی و استیل معرفی میشن.
در آموزش آرایش رک شبکه چه از نوع دیواری و چه از نوع ایستاده، ابتدا باید به ویژگیهایی مثل مشخصات فنی رک، چیدمان کابلها و سیستم تهویه توجه بشه چون همگی در نحوه آرایش رک سرور تاثیر دارن. در مرحله بعد باید ابزارهای لازم مثل فن رک، مدیریت کننده و… فراهم شده و مراحل آرایش رک قدم به قدم طی بشه.
به طور کلی میشه گفت مهمترین نکات در آموزش آرایش رک ایستاده و دیواری دو مورد هست:
نوآوران دیتا عرضه کننده خدمات شبکه در ایران