UPS

UPS

یو پی اس سرنام عبارات Uninterruptible power supply بوده و به معنی منبع تغذیه بدون وقفه است.

این دستگاه عموماً در مجاورت رایانه و دیگر وسایل برقی قرارگرفته و در صورت بروز اختلال در ولتاژ ورودی برق شهری و یا قطعی کامل، شرایط لازم برای ادامه‌ی روند دستگاه را برقرار می‌سازد. درواقع جایگاه منبع تغذیه بی‌وقفه، بین برق شهری و دستگاهی است که برق مصرف می‌کند و علاوه بر نرمال‌سازی جریان برق، از آسیب به دستگاه‌ها و تجهیزات حساس جلوگیری می‌نماید.

هنگامی که از یو پی اس (UPS) برای محافظت از دستگاه‌های برقی‌تان استفاده نمی‌کنید، نوسانات جریان برق می‌تواند منجر به سوختن دستگاه شما شود. قریب به یقین حاضر نیستید تجهیزات گران‌قیمت خود را به این راحتی از دست بدهید. پس هر چه زودتر باید یک منبع تغذیه بی‌وقفه برای خود دست و پا کنید اما چگونه؟ این‌گونه از تجهیزات چیزی نیستند که ما هرروز با آن‌ها سر و کار داشته باشیم پس قاعدتاً تهیه کردن آن کمی سخت‌تر از خریدن چیزهای دیگر است! اما به هیچ عنوان جای نگرانی نیست زیرا گروه فنی مهندسی نوآوران دیتا به سبب تجربه در این زمینه گزینه های عالی با کارایی و کیفیت مناسب در اختیار شما قرار می دهد.

انواع UPS

یو پی اس ها در انواع مختلفی وجود دارند که به سه دسته‌ی کلی تقسیم‌بندی می‌شوند.

1- یو پی اس های آماده به کار (آفلاین)

2- یو پی اس های آنلاین

3- یو پی اس های در تعامل با خط یا لاین اینتراکتیو

UPS آفلاین

کارکرد نوع آفلاین به این صورت است که دستگاه‌های مصرف‌کننده به طور مستقیم به برق شهری متصل هستند؛ اما نقش این دستگاه حیاتی در این میان چیست؟ انواع آفلاین تنها زمانی فعال می‌شوند که برق دچار قطعی شود. در این حالت منبع تغذیه دستگاه مصرف‌کننده از یو پی اس تغذیه کرده و به کار خود ادامه می‌دهد؛ بنابراین اگر هدف ما از خرید آن استفاده از ویژگی تأمین برق بی‌وقفه است نوع آفلاین می‌تواند گزینه‌ی مناسبی باشد. با این حال نوع آفلاین کیفیت قابل قبولی برای توان خروجی نداشته و به همین خاطر تولید آن محدود شده است.

UPS آنلاین

اگر قصد شما از خرید منبع تغذیه بی‌وقفه علاوه بر تأمین برق بی‌وقفه، دریافت توان خروجی مناسب هم هست، نوع آنلاین می‌تواند گزینه‌ی مناسبی برای شما باشد. در انواع آنلاین علاوه بر شارژ باتری و تأمین بی‌وقفه‌ی برق، بخش (Inverter) در هر زمان فعال بوده و توان خروجی را فراهم می‌سازد. به طور جزئی‌تر جریان برق شهری توسط یک رکتیفایر (Rectifier) به جریان مستقیم تبدیل می‌شود. سپس توسط بخش اینورتر به جریان متناوب تبدیل شده و آماده‌ی ورود به دستگاه مصرف‌کننده می‌شود. این کار به این خاطر انجام می‌شود تا حفاظت بیشتری از دستگاه مصرف‌کننده از لحاظ ولتاژ ورودی صورت گیرد.

تکنولوژی لاین اینتر اکتیو (Line Interactive)

در این تکنولوژی اینورتر همواره روشن است و تا زمانی که ولتاژ ورودی در بازه‌ی معمول قرار دارد به شارژ باتری می‌پردازد؛ اما به محض این که ولتاژ ورودی از بازه‌ی معمول و مجاز خارج شود، توان خروجی یا برق وارد شده به مصرف‌کننده، از باتری‌های منبع تغذیه بی‌وقفه تأمین می‌شود تا آسیبی به دستگاه وارد نشود. از لاین اینتراکتیو بیشتر در تجهیزات شبکه ها استفاده می‌شود.

اجزای کلی دستگاه UPS

در این قسمت قصد داریم تا نگاه کلی به اجزای اصلی UPS داشته باشیم.

  • باتری یو پی اس: یکی از مهم‌ترین قسمت‌های یو پی اس می‌باشد. این بخش جهت ذخیره‌سازی برق در شرایط عادی و ارائه آن در شرایط اضطراری می‌باشد. باتری یو پی اس با توجه به تعداد دستگاه‌ها و مدت زمانی که نیاز است تا برق پشتیبان داشته باشیم انتخاب می‌شود. محل استقرار باتری با توجه به نوع دستگاه یو پی اس ممکن است داخلی و یا خارجی باشد.
  • شارژر یو پی اس: این قسمت وظیفه کنترل و فراهم کردن جریان و ولتاژ موردنیاز برای شارژ باتری‌های یو پی اس را به عهده دارد. کیفیت و تکنولوژی بکار رفته در این قسمت می‌تواند به بهره‌وری بیشتر باتری‌های یو پی اس و در نتیجه کارکرد خود دستگاه یو پی اس کمک کند.
  • مبدل (Inverter): اینورتر، وظیفه تبدیل انرژی مستقیم ذخیره شده در باتری به جریان متناوب شهری را بر عهده دارد. در صورتی که برق قطع و یا دچار مشکل شود، بلافاصله مبدل، جریان مستقیم باتری را به متناوب تبدیل کرده و منجر به تأمین بدون وقفه برق مورد نیاز دستگاه می‌شود. توان یک UPS، وابسته به مبدل آن است، به طوری که هرچه مبدل قدرتمندتر باشد توان دستگاه UPS نیز بیشتر خواهد بود.

چند نکته مهم در انتخاب دستگاه یو پی اس


کنترلر میکروپروسسوری هوشمند: استفاده از یک پردازنده خوب در یو پی اس، باعث مدیریت عالی در کیفیت برق خروجی و افزایش طول عمر باتری می‌شود.

استفاده از تکنولوژی ترانس بیس: یو پی اس ترانس بیس به خاطر استفاده از قطعات صنعتی (IGBT) دارای توانایی تحمل بار بیشتری هستند.

امکان مانیتورینگ در شبکه: با این امکانات می‌توان از هر نقطه‌ای که به شبکه خود دسترسی داشته باشید، المان‌های ورودی و خروجی دستگاه را رصد کنید.

امکان تعمیر و سرویس آسان: خدمات پس از فروش، سهولت تأمین قطعات یدکی و مناسب بودن هزینه خرید فاکتورهای مهم برای خرید یو پی اس خوب می‌باشد.

شارژر هوشمند و قوی داشته باشد: شارژر یو پی اس باید توانایی شارژ باتری با ظرفیت‌های مختلف را داشته باشد و نیز به‌صورت هوشمند بتواند باعث افزایش عمر باتری شود.

 

۷ دلیل نیاز به یو پی اس

 

زندگی بشر بدون سیستم‌های کامپیوتری غیرممکن است. تولید یو پی اس و ساخت یو پی اس خانگی به منظور محافظت از داده‌ها انجام می‌شود. استفاده از منبع تغذیه یو پی اس می‌تواند این اطمینان را به شما بدهد که اسناد خود را با خیال راحت ذخیره نمایید. از جمله دلایلی که نیاز به یو پی اس را برای سیستم‌های کامپیوتری ضروری می‌کند قدرت محافظ کنندگی آن است که می‌تواند مشکلات به وجود آمده در جریان برق را هموار نماید.

از این رو تیم نوآوران دیتا به شما پیشنهاد می‌کند اگر تاکنون برای مجموعه خود UPS تهیه نکرده‌اید در اسرع وقت با کارشناسان ما تماس گرفته و با بهره‌مندی از مشاوره رایگان، مناسب‌ترین UPS را برای سازمان یا مجموعه خود تهیه کنید.

  1. اسپایک: افزایش ناگهانی ولتاژ برق را اسپایک می‌گویند. افزایش فشار تنها چند میلی‌ثانیه اتفاق می‌افتد. اسپایک معمولاً به دلیل رعدوبرق و یا تصادفاتی که منجر به قطع خطوط جریان برق می‌شود، به وجود می‌آید که در نتیجه این اتفاق ممکن است دستگاه خاموش شود و داده‌های هارددیسک دچار اختلال شود.
  2. خاموشی: ممکن است به دلیل جریان بیش از حد در شبکه و یا تخلیه شدید الکتریکی در خطوط جریان برق، جریان به کل قطع شود که در این صورت خاموشی رخ می‌دهد.
  3. جریان سریع و غیرعادی برق: ممکن است افزایش ولتاژ در منبع برق ایجاد شود. خاموش کردن یک‌باره دستگاه‌های پرمصرف مانند دستگاه تهویه و یخچال و موتورهای صنعتی منجر به این اتفاق خواهد شد که در نتیجه باعث خاموشی و یا آسیب قطعات ظریف خواهد شد.
  4. کاهش بار جریان: کاهش جریان برق به مدت طولانی ممکن است منجر به اختلال در روند کار و آسیب به قطعات ظریف تجهیزات شود.
  5. اختلال: تداخل فرکانس رادیویی و تداخل مغناطیسی الکترونیکی موجب اختلال در جریان خواهد شد. این اتفاق ممکن است باعث شود که صفحه کلید قفل شود و یا در انتقال داده‌ها خطا رخ دهد.
  6. تغییر گذرا: تغییر در ولتاژ که زمان آن کوتاه‌تر از شوک ولتاژ بالا بوده و به مدت چند نانوثانیه رخ می‌دهد.
  7. تغییر فرکانس: تغییر فرکانس می‌تواند موجب از بین رفتن اطلاعات و خرابی سخت‌افزار شود.

 

مقایسه و بررسی دو یو پی اس آنلاین و یو پی اس لاین اینتراکتیو


با توجه به اینکه پو پی اس لاین اینتراکتیو و یو پی اس آنلاین کاربرد بیشتری در صنعت و محیط‌های مختلف دارند. قصد داریم یک بررسی و مقایسه کلی در مورد این دو یو پی اس داشته باشیم. متخصصان توجه داشته باشند که یو پی اس لاین اینتراکتیو، ارزانتر از نمونه آنلاین آن می باشد. یو پی اس آنلاین برق شهری را باز تولید می‌کند و یک ولتاژ یکدست را به مصرف‌کننده می‌دهد.

در صورتی که در یو پی اس لاین اینتراکتیو مصرف‌کننده به صورت مستقیم از برق شهری تغذیه ‌کند در هنگام قطعی برق از این دستگاه استفاده می‌شود. باتری‌های این دو دستگاه اغلب شبیه هم هستند و کارایی مشابهی دارند. یو پی اس آنلاین در صورت قطعی برق هیچ‌گونه اثری از قطعی برق را نشان نمی‌دهد. در صورتی که یو پی اس لاین اینتراکتیو به مدت ۲ الی ۱۰ میلی‌ثانیه طول می‌کشد تا به کار بیفتد.

یو پی اس آنلاین بیشتر در بخش‌های حساس و مهم استفاده می‌شود؛ اما لاین اینتراکتیو را می‌توان در تمامی بخش‌ها با حساسیت پایین مورد استفاده قرار داد. در نتیجه یو پی اس آنلاین موارد استفاده بیشتری نسبت به یو پی اس لاین اینتراکتیو دارد.

 

شکل موج خروجی یو پی اس

 

سیستم یو پی اس بسته به مدل خروجی برق آن، دارای خروجی شکل موج سینوسی یا شبه سینوسی (شبیه‌سازی ‌شده بر اساس سینوس) می‌باشند.

خروجی موج سینوسی:

بالاترین و بهترین کیفیت خروجی برای یو پی اس، شکل موجی سینوسی است که دارای شکلی صاف و تکراری در برق AC است. سیستم یو پی اس با این نوع طراحی، برق سینوسی را برای تجهیزات الکترونیکی حساس تولید می‌کند و خروجی آن کاملاً مورد اطمینان و دقیق می‌باشد.

خروجی شبه سینوسی:
یو پی اس در این مدل، خروجی برق با موج شبه سینوسی تولید می‌کند. با استفاده از مدولاسیون موج پالس برای تولید موج سینوسی پله‌ای و نزدیک به فرکانس سینوسی برای تأمین برق خروجی، در هنگام قطع برق تولید می‌شود. این فن‌آوری بیشتر برای تجهیزاتی که نیازی به برق موج سینوسی کامل ندارند مورد استفاده قرار می‌گیرد. خروجی شبه سینوسی در سیستم‌های یو پی اس آفلاین مورد استفاده قرار می‌گیرد.